Näin teet yleisöstäsi tähden!

Kuuntele blogi tästä!

Paras näyttelijä on se, joka saa vastanäyttelijänsä loistamaan. Vaikuttavin puhuja tekee yleisöstään esityksensä tärkeimmän elementin.

Mitä ihmettä? Eikö esiintyjän tärkein tehtävä ole tehdä itsestään numero, lavan tähti? Ei. Minäpä kerron miksi.

Pohditaan hetki, mitä näytteleminen on. Vastaus on yksinkertainen: vuorovaikuttamista. Eli vaikuttumista ja vaikuttamista – vuorotellen. 

Puhujalla vuorovaikutus tapahtuu yleisön kanssa. Esitys on nimittäin aina dialogi – silloinkin, kun yleisö ei sano sanaakaan. Sillä hetkellä, kun esityksesi muuttuu monologiksi ja keskityt vain itseesi ja yhdensuuntaiseen vaikuttamiseen, menetät kontaktin yleisöösi. Ja kun menetät kontaktin, menetät myös heidän kiinnostuksensa. 

Blogini sanapari “Vaikutu ja vaikuta” on valitussa järjestyksessä syystä: vain vaikuttumalla voit vaikuttaa. Näyttelijä vaikuttuu vastanäyttelijän impulssista ja tämän seurauksena syntynyt reaktio toimii vaikuttamisena vastanäyttelijälle, joka nyt puolestaan vaikuttuu eli reagoi. Näin toimii vuorovaikutuksen kehä.

Puhe-esityksessä yleisöstä vaikuttuminen alkaa jo puheen rakentamisen vaiheessa. Jotta saisit viestisi perille, sinun täytyy tietää kenelle puhut, millaisia ihmisiä yleisössä istuu, mitkä ovat heidän kiinnostuksen kohteensa, tiedot ja taidot asiastasi, ammattikunta jne. Tämän jälkeen valitset sanasi, tarinasi, esimerkkisi ja jopa tapasi ilmaista tälle yleisölle sopivaksi.

Itse esiintymistilanne on kommunikoimista läsnä olevan yleisön kanssa. Jotta onnistuisit luomaan ja pitämään yllä aidon dialogin yleisösi kanssa, sinun pitää olla läsnä, kuunnella, nähdä ja reagoida. Sinun tulee vaikuttua. Ja vaikuttumalla yleisöstäsi onnistut myös vaikuttamaan esityksesi viestillä.

Esitystä ei ole olemassa ilman yleisöä.

Tee siis esityksesi yleisölle, yleisö on sinun johtotähtesi.

 

Kokeile tätä: Tee toisesta tähti!

  1. Ole läsnä. Keskity täysin käsillä olevaan hetkeen.
  2. Katso silmiin. Rekisteröi toisen osapuolen ilmeet ja eleet. 
  3. Kuuntele aktiivisesti ja osoita että kuuntelet.
  4. Jatka toisen sanomaa, pysy aiheessa.
  5. Nauti näin syntyneestä sujuvasta vuorovaikutustilanteesta.