Nappaa tästä paras treeni jännittämiseen!

Kuuntele blogi tästä!

Istutan perheeni olohuoneen sohvalle. Iltapäivän aurinko paistaa vinosti heidän kasvoilleen ja he katsovat minua odottavasti. He ovat jo tottuneet tähän – minä en. Napsautan hermostuneesti taustanauhan päälle ja musiikin alkutahdit sinkoavat huoneeseen. Kainalot hikoavat, vatsanpohjaa kutittaa ja niska tuntuu jäykältä, saankohan edes käännettyä sitä sivulle. Oho, laulunpaikka menikin jo. Mutisen anteeksipyynnöt ja laitan musiikin takaisin alkuun. Alan laulaa. Ääni väpättää hieman, niska ei tosiaan käänny. Katson perhettäni silmiin, äh ei. Tuntuu oudolta. Nyt heidän ylitseen, outoa sekin. Ääni elää omaa elämäänsä ja biisin korkein kohtakin menee vähän sinnepäin, mutta selviän jotenkuten loppuun asti.

Esiintymisjännitys aiheuttaa meissä monenlaisia oireita: hikoilua, hermostuneisuutta, lihasjäykkyyttä, nopeaa hengitystä, kiirehtimistä, levotonta kehonkieltä, pälyilyä ja oman pään sisään jäämistä – vain muutamia mainitakseni. On sanomattakin selvää, että nämä oireet saattavat häiritä esiintymiskokemustamme. Toisaalta sopiva jännittämisen aste tuo meille energiaa ja osoittaa, että asia mihin olemme ryhtymässä on meille tärkeä.

Jännityksestä ei tarvitse päästä eroon vaan sen kanssa tulee oppia toimimaan ja esiintymään. Tähän auttaa hyvä valmistautuminen, harjoitteleminen ja oma suosikkini: testiyleisöt.

Usein esityksen “oikea “ yleisö ei nimittäin ole se jännin yleisö. Jotkut jännittävät eniten tutuille esiintymistä, toiset tuntemattomille, yksi puolisolle ja joku kenties kollegoille. Minä jännitän omaa perhettäni. Näinpä siis aina valmistautuessani vaikkapa musikaalin koe-esiintymiseen, istutan perheeni tuolle samaiselle sohvalle ja rämmin esitykseni läpi – sillä sitä se aina ensimmäisellä kertaa on. Ja juuri siksi se on myös kerrassaan loistavaa!

Perheeni ei nimittäin päätä, saanko roolin vai en. Aivan kuten sinun testiyleisösi ei päätä saatko hakemasi työn, lähteekö rahoittaja sijoittamaan ideaasi tai ostaako asiakas tuotteesi. Testiyleisön kanssa saat rauhassa tutkia, mitä jännitys sinussa aiheuttaa ja mitä voit sille esiintymistilanteessa tehdä. Mitä useamman kerran harjoittelet jännittävän yleisön kanssa, sitä helpommaksi esitys muuttuu ja sitä varmempi sinusta tulee.

Lopulta jännitys on kutistunut pienen pieneksi kultahippuseksi, joka antaa sinulle sähäkän lisäbuustin oikeassa esiintymistilanteessa, kun sen aika on.

Musiikin viimeiset soinnut hiipuvat ilta-aurinkoon. Perheeni hymyilee ja taputtaa innostuneesti. Minä olen helpottunut. Ja valmis raadin eteen. 

Ketä sinä jännität eniten?