TOP3 tapaa lopettaa esitys vaikuttavasti!

Kuuntele blogi tästä:

“Oliko kellään kysyttävää?” on helppo tapa saada aikaan vaivaantunut hiljaisuus. Tätä hiljaisuutta voi seurata mutistu “mmh, öö.. kiitos” ja tätä kenties hieman nolostunut hiippailu pois lavalta.

Mikä fiilis kuulijalle jää tällaisesta lopetuksesta? 

Esityksen lopetus on aivan yhtä tärkeä kuin sen aloitus. Loistavankin esityksen voi nimittäin pilata huonolla lopetuksella, aivan kuten esimerkissä yllä. Tai mitä ajattelet esiintyjästä, joka hyvän esityksen jälkeen kiittelee, kun yleisö jaksoi kuunnella häntä ja pahoittelee, että tähän aikaan päivästä vielä vaivasi asiallaan ja vielä näin vähäisellä valmistautumisella?

Esityksesi viimeiset lauseet jäävät päällimmäisenä yleisösi mieleen. Valitse lauseet siis tarkkaan. Myös se, miten itse lopulta suhtaudut esitykseesi, vaikuttaa siihen, miten yleisö suhtautuu esitykseesi – älä siis pienennä itseäsi tai asiaasi. Mieti sen sijaan, minkä ajatuksen ja fiiliksen haluat jättää yleisöllesi viimeiseksi?

Tässä TOP3 vinkkiäni esityksen vaikuttavaan lopetukseen:

  1. Call to action: Anna toimintaohje yleisöllesi. Mitkä ovat heidän seuraavat askeleensa?
  2. Motto tai slogan: Tiivistä ydinviestisi yhteen jämäkkään lauseeseen.
  3. Kysymys: Tämä voi olla ajatuksia herättelevä kysymys, klassinen kyllä/ ei kysymys tai vaikkapa kaksi vaihtoehtoa antava kysymys. Muotoile kysymys niin, että se tukee esityksesi viestiä.

Ja palatakseni alkuun: kyllä, Q&A:t ovat välillä paikallaan. Mitä siis tehdä, kun kukaan ei kysymyksestä huolimatta vastaa mitään? Katsotaanpa.

Oliko kellään kysyttävää?

Ei – loistavaa! Se siis tarkoittanee, että esitykseni oli tyhjentävä. 

Jos kuitenkin jäit miettimään jotakin, ole yhteydessä! Helpoiten se onnistuu nettisivujeni www.elinaaalto.fi kautta. Jokainen esitys on arvokas ja ansaitsee arvoisensa lopetuksen. Haluatko siis jättää taaksesi hiljaisuudesta vaivaantuneen yleisön vai joukon innostuneita ihmisiä, jotka pohtivat sanomaasi vielä seuraavanakin päivänä?

Ps: Tee vielä lopuksi tämä harjoitus: etsi viimeisestä kappaleesta kolme vaihtoehtoista tapaa lopettaa tämä blogikirjoitus vaikuttavasti!