TOP3 vinkkiä: Näin siirryt etäilystä kohti elävää yleisöä!

Kuuntele blogi tästä!

Verkkarit jalkaan ja tietokoneen ääreen, tuttu juttu. Ai että, taidankin ottaa mukavan asennon tässä sohvalla. Kuka sitä huomaa, pidetään kamerat kuitenkin kiinni. Eikä ainakaan tarvitse miettiä mitä ihmettä tekisin käsilläni. Tai jaloillani. Tai millään muullakaan osalla itsestäni. Kauluspaita, pusero mitä ne on? *Haukotus* oho! Onneksi oli mikki kiinni. Äh mitä enää edes niitä verkkareita, yökkäri on ihan passeli. Jaahas, muut juttelevat. Voinkin samalla hoitaa pari sähköpostijuttua… 

Ehkä hieman kärjistetty kuva etäilystä, mutta kenties myös pikkuriikkisen tuttu? Toisaalta on mukava käpertyä omaan kotoilukuplaansa, toisaalta alkaa olla jo suht mökkihöperö olo. Miten sitä enää edes osaa olla ihmisten kanssa? Tajuta, että he ovat ihan kokonaisia olentoja, eivät pelkkiä kasvoja ja olkapäitä? Katsoa heitä silmiin!  Entä miltä tuntuu yhtäkkiä seistä elävän yleisön edessä ja puhua? Hui, pelottavaa!

Nyt on hyvä aika alkaa miettiä live-kohtaamisia. Seisomme ihmisten edessä ennen kuin huomaammekaan ja uskokaa minua: se voi olla yllättävän jännittävää!

Itse havahduin tähän kuluneen vuoden maaliskuussa. Edessä oli musiikkiteatteriesityksen striimikeikka ja olin superinnoissani, vihdoinkin lavalle! Edellisestä esityksestä yleisön edessä oli vierähtänyt yli puoli vuotta.

Olimme lämmittäneet esityksen hyvin ja hallitsin osani varmasti, en osannut juurikaan edes jännittää – kunnes astuin lavalle. Ensimmäisen kappaleen aikana huomasin olevani äärimmäisen tietoinen siitä, että minua katsotaan niin katsomosta (missä tekninen henkilökunta seurasi esitystä) kuin kotisohvilta. Fokus oli kadota ja aloin pelätä sanojen unohtumista – niiden sanojen, jotka osasin vaikka unissani! Jännitys yllätti minut täysin ja tajusin:

Yleisökontaktia pitää harjoitella. Myös ammattiesiintyjän. Päivänselvä asia, eikö? Kyllä ja ei. 

Olimme toki harjoitelleet esitystämme, mutta se tärkein asia puuttui: yleisö. Se sama, mikä meiltä kaikilta on puuttunut kuluneen vuoden aikana. Yleisö tuo esitykseen aina uuden jännitysmomentin. Sen läsnäolo antaa energiaa, sen reaktiot muuttavat tapaamme esiintyä, kommunikoida ja olla. Toiset ihmiset ovat myös kohtaamisen tärkein elementti. Mutta miten yhtäkkiä kohdata yksi tai kokonainen joukko ihmisiä yli vuoden mittaisen etäilyn ja kotoilun jälkeen?

Vastaus löytyy tästä hetkestä: kohtaa ihmiset myös etänä! Etäilyn ei tarvitse olla mustille ruuduille puhumista. Sen ei tarvitse myöskään olla epäkeskittynyttä, sielutonta tai tylsää. Etäily on oikeiden ihmisten kohtaamista, aivan kuten mikä tahansa live-tapaaminen tai -esiintyminen. Älä hukkaa näitä hetkiä suoriutumiseen tai meilien näpyttelyyn vaan ota niistä kaikki irti. Aloita harjoitteleminen jo seuraavassa palaverissa ja live-elämään siirtyminen sujuu huomattavasti pehmeämmin, kun sen aika taas on.

Nappaa tästä TOP3 vinkkiäni etäilystä liveen siirtymiseen:

  1. Laita kamera päälle – ethän piilottele verhoissa lavallakaan tai ole pussi päässä palaverissa.
  2. Ole aidosti läsnä. Keskeytä muut toimesi ja keskity käsillä olevaan hetkeen – tuskinpa vastailet sähköposteihin ja someviesteihin live-tapaamisessakaan.
  3. Ole tietoinen kehonkielestäsi. Sohvalla röhnöttäminen on kieltämättä mukavaa, mutta tekisitkö niin live-palaverissa? Entä vetäisitkö tärkeän presentaation solmussa istuen?

Ei mene kauaakaan kun huomaat jo seisovasi elävän yleisön edessä. Oletko silloin hyvin valmistautunut – se on sinun valintasi.