Näin vältät esiintyjän pahimman mokan!

Kuuntele blogi tästä!

Mikä on esiintyjän pahin moka? 

Sekoilla slaidien kanssa, unohtaa mitä piti sanoa, jännittää silminnähtävästi, kompuroida lavalla, sanoa jotain hullunkurista, röyhtäistä, liikuttua? Ehei. Ei mikään näistä. Eikä luultavasti mikään niistä asioista, joita pelkäät tapahtuvan kun jännität tulevaa esiintymistäsi.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun aloitin näyttelemisen. Olen unohtanut vuorosanani, laulanut siansaksaa 800 ihmisen edessä, hypännyt tekstissä kaksi sivua eteenpäin ja purskahtanut nauruun kesken vakavaa kohtausta – vain muutamia “mokia” mainitakseni. Ja yhä edelleen nousen lavalle intoa puhkuen – tietäen, että samantapaisia mokia osuu väistämättä tielleni myös tulevaisuudessa.

Mokat ovat erottamaton osa esiintymistä. Useimmiten ne ovat avain rennompaan esiintymiseen ja tiiviimpään yhteyteen yleisön kanssa – mikään ei nimittäin yhdistä paremmin kuin jaettu yhteinen hauska hetki ja hauskoja nuo pienet mokat yleensä ovatkin. 

Tärkeää on myös huomata, että yleisö on sinun puolellasi. Mieti vaikka toisinpäin: toivotko sinä esiintyjän onnistuvan vai epäonnistuvan? Kun seuraavan kerran siis sähläät slaidiesi kanssa muista, että yleisö tsemppaa sinua.

Tärkeintä on kuitenkin ymmärtää, että mokat ovat erottamaton osa esiintyjänä kehittymistä. Jos pelaat aina varman päälle, etkä koskaan kokeile mitään uutta myös esityksesi pysyvät samanlaisina maailman tappiin asti. Ja kyllä – uuden kokeilemiseen liittyy aina epäonnistumisen riski, siinä koko jutun suola onkin!

Niin, mikä sitten on esiintyjän pahin moka jos ei moka itsessään? Mokan jatkuva pelkääminen.

Kun keskityt esityksessäsi kaikkiin mahdollisiin mokiin, olet sulkenut itsesi oman pääsi sisälle – ikäänkuin osoitat itseäsi spottivalolla. Tämä on varmin tapa katkaista yhteys yleisöön ja ennen kuin huomaatkaan – he lakkaavat kuuntelemasta esitystäsi. 

Ota siis spottivalo käteesi ja suuntaa se yleisöön. Poistu oman pääsi sisältä ja keskity kertomaan tarinaasi niille, jotka ovat sitä tulleet kuuntelemaan. 

Ja kun sitten mokaat, pidä pienet bileet mielessäsi – olet nimittäin juuri saanut arvokkaan mahdollisuuden kehittyä!